Al/AlCu kabel čevlji

Elpress kabel čevlji za aluminijasti vodnik so izdelani iz polnega 99,7 % čistega aluminija. Izdelujemo Al kabel čevlje AK in vezne tulce AS. Na željo stranke tudi za večje vodnike do 1200mm2. Kabel čevlji tipa AK še zlasti uporabljajo za pritrjevanje aluminijastih vodnikov na aluminijaste zbiralke.
Vezni tulci tipa AS zlasti uporabljamo za spajanje zemeljskih vodnikov. Elpress sistem ustreza tako IEC 228 razred 2 (vecžilni vodnik), kot tudi IEC 228 razred 1 (polni vodnik). Potrebno je poudariti, da je med njima razlike za eno stopnjo v preseku vodnika med večžilnim in polnim vodnikom (oglejte si tabelo). Če uporabljate fleksibilne ali sektorske vodnike uporabljajte za stiskanje okroglo stiskanje katero opravimo s posebnim orodjem.
Elpress AlCu kabel čevlji za aluminijasti vodnik so izdelani iz polnega materiala z metodo tornega varjenja. To pomeni da sta aluminij in baker spojena s pomočjo toplote, ki se ustvarja med vrtenjem aluminija ob baker pod pritiskom. Ta metoda je najboljša in nam nudi optimalno povezavo med aluminijem in bakrom. Kabel čevlji tipa AKK se uporabljajo za pritrditev aluminijastega vodnika na bakreno zbiralko. Vezni tulec tipa AKS se uporablja za spajanje aluminijastega in bakrenega vodnika. Igličasti kabel čevelj tipa AKP se uporablja za pritrditev aluminijastega vodnika v bakrene sponke.